Ja inderdaad, ik ga op wereldreis. Helaas niet een reis waarbij je van de ene plek naar de andere gaat, maar een uhum "culinaire" wereldreis. Ik ga uit zoveel mogelijk landen (die ook daadwerkelijk inwoners hebben) één of meerdere gerechten maken.

 

Gijs mag aan het rad draaien en bepaalt welk land aan de beurt is. Misschien kunnen we aan de hand van het lokale voedsel wel bepalen waar onze volgende verre trip naartoe zal gaan... 




Alle Recepten:

#1 Wat uit Eritrea

We hebben onze wereldreis afgetrapt met een gerecht uit Eritrea in Afrika. Op globaltableadventure.com (die site moet je sowieso maar even bekijken!) heb ik een recept gevonden voor Wat. Wat? Ja Wat. Een gerecht vol kruiden en linzen. Ik heb het niet tot in de puntjes gevolgd, maar Gijs vond het een 10 waard. En dat was geen grapje! Ik vond het ook lekker, maarrrrrr volgende keer zou ik persoonlijk meer groenten toevoegen. Echt een lust voor het oog is het overigens niet, het is een bruin/grijze massa geworden.

 

Duur:

Voorbereiding 10 minuten

Bereiding 45 minuten (ligt aan de kooktijd van de linzen)

 

Voor kruidenmengsel Berberé:

 1 kruidnagel

1/4 theelepel komijn 

1 eetlepel paprikapoeder

een paar peperkorrels

2 piment balletjes

een paar kardemom zaadjes, uit het hulsje

1/2 eetlepel chilipoeder

Vermaal de kruiden in een blender, of met een vijzel en stamper

 

Voor 2, misschien 3 personen:

1 ui

3 tomaten

2 grote wortels

2 tenen knoflook

1 kopje rode linzen

1 kopje groene linzen

2 kopjes water of bouillon (eventueel meer)

Olie

Een theelepel (of meer naar smaak) van de Berberé)

 

Snipper de uit en fruit deze. Pers ondertussen de knoflook en voeg deze toe. Laat dit even bakken. Schil de wortel en snijd deze in blokjes. Snijd ook de tomaat in blokjes. Voeg deze toe als de ui bruin begint te worden. Bak deze een paar minuten mee. Voeg het kruidenmengsel en de linzen toe en voeg een deel van het water toe. Laat zachtjes pruttelen en roer af en toe. Let erop dat wanneer het te droog wordt, je water toevoegt. 

0 Berichten

#2 Udon Noedels uit Hongkong

Twee weken terug (ik ben door onze Madeira trip wat later) heb ik een recept uit Hongkong gemaakt. Als inspiratie heb ik het "15 Minute Spicy Udon Stir Fry" van www.seasonsandsuppers.ca genomen, maar wel weer het één en ander verandert om het meer naar onze smaak te verbuigen. 

Ingrediënten

Saus:

2.5 theelepels Sambal Oelek 

2 theelepels rijstazijn 

1.5 eetlepel soja saus 

1 eetlepel ketjap manis 

2 theelepels basterdsuiker 

1 uitgeperste  teen knoflook

1 theelepel gemberpoeder

 

Wok:

1 theelepel olijfolie 

1 grote gesnipperde  ui

2 wortels, in stukjes 

4 stengels bosui, gesneden

3 kopjes babyspinazie

400 gr zachte udon noedels 

Bereiding

Mix de saus door alle ingrediënten bij elkaar te gooien, hoppa klaar! Verhit de olie en bak de worteltjes ongeveer een minuutje. Gooi de uien erbij en wok het tot de wortel zacht is en de ui glazig. Gooi een deel van de bosui erbij, bewaar de rest voor de garnering. Roer het een halve minuut. 

 

Gooi ook de noedels erdoor en trek deze voorzichtig uit elkaar. Roer dit ongeveer een minuut. Nu kun je de saus erbij gooien. Roer ook dit even kort door elkaar. Als laatste doe je voorzichtig de babyspinazie erbij. Wok dit tot de spinazie is geslonken. 

 

Serveer het met de overgebleven bosuitjes en maak het af met wat sesamzaadjes. 

 

Gijs gaf dit een recept een 7. Wat mij verbaasde omdat ik had verwacht dat hij de dikke noedels niets zou vinden, maar deze vond hij juist erg lekker. De hoeveelheid soja saus vond hij te veel, echt te zout! Ik ben het hier wel mee eens, ik zal eens kijken voor een ander soort...

0 Berichten

#3 Rijst-Bonenschotel uit Senegal

Een gerecht op basis van het recept op www.ivu.org. Deze keer heb ik het vrijwel hetzelfde gelaten, alleen heb ik het niet voor 17 personen klaargemaakt!! Wat een aantal... Alsnog was het erg veel en kunnen we er twee dagen van eten. Ook hoef je maar één pan te gebruiken. 

 

Wonder boven wonder vond Gijs het ondanks de bonen een 8,5 waard!

Ingrediënten

Een kopje rijst

Een blik zwarte bonen, uitgelekt

5 wortels, in stukjes 

2 grote uien, gesnipperd 

2 zoete aardappels, geschild en in kleine stukken

Een klein blikje tomatenpuree

Een kopje water

Een teentje knoflook, geperst 

Olijfolie

 

Bereiding

Gooi een scheut olie in de wok, verhit deze en gooi de wortels erbij. Doe na een paar minuten de uien en knoflook erbij. Bak dit tot de ui glazig is. Meng de tomatenpuree, met eventueel zout en peper, door de wok.

 

Doe het water erbij en wacht tot dit kookt. Roer ondertussen natuurlijk weer goed.

 

Doe de zoete aardappel en de bonen in de wok en wacht opnieuw tot dit weer kookt. Doe als laatste de rijst erbij en dek de wok af. Laat het tien minuten rustig koken. Roer niet te veel. 

 

Na tien minuten haal de deksel eraf, roer het mengel goed door. Laat het tien minuten onbedekt pruttelen en je kunt aan tafel. 

0 Berichten

#4 Empanadas & Bonensalade Uit Uruguay

Het vierde land uit onze wereldreis is Uruguay. Ik heb nu gekozen om twee 'recepten' te proberen. Een bonensalade en empanadas! 

 

Okay eerlijk gezegd vond ik dit echt @#$ om te maken. Het deeg mislukte de eerste keer omdat ik het recept niet goed gelezen had. De tweede keer was het nog steeds ontzettend plakkerig. Het helpt niet mee dat ik kook aan de salontafel en op een camping tweepitsfornuis, maar het is niet anders als je aan het verbouwen bent. Oh ja en ik heb geen deegroller. 

 

Ik vond beide gerechten niet top. Ik vond de cannellini bonen wel erg lekker, die ga ik vaker halen. Mijn empanadas smaakte vooral naar deeg met tomatenpuree... 

 

We gaan Uruguay een herkansing geven. Als deze nog eens voorbij komt dan ga ik aan de slag met een ander recept voor empanadas...

Bonensalade

- twee blikken cannellini bonen, uitgelekt

- een bosje peterselie, gehakt

- twee stengels bosui, in ringetjes

- cherry tomaatjes, gehalveerd

- twee eetlepels rode wijn azijn 

- twee theelepels cayenne 

- een theelepel peper 

- halve theelepel zout

 

Heel simpel, pleur alles bij elkaar en tadaaaaaaa

Empanadas

Deeg: 

Twee flinke mokken bloem 

Drie kwart kop water

Zout 

Twee eetlepels olijfolie 

Paprikapoeder voor de versiering

 

 

 

 

 

Vulling: 

Gesnipperde ui

Flinke wortel, in blokjes 

70 gr bloemkoolroosjes, klein gesneden 

Blik kidneybonen 

Blikje tomatenpurree

Een grote teen knoflook, geperst 

Theelepel chilipoeder 

Theelepel gemalen komijn 

Eetlepel sojasaus 

Meng het bloem, het water, het zout en de olie in een kom. Kneed het drie minuten lang. Het kan wat plakkerig worden. Verdeel het deel in balletjes, een stuk of 6/7. Dek het af en zet het aan de kant. 

 

Bak de ui en wortel tot deze zachter is. Doe de tomatenpuree, sojasaus, de knoflook en de kruiden erbij. Bak dit even mee. Haal het mengsel van het vuur. Doe de bonen en bloemkool erbij en laat het afkoelen. 

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg wat bloem op een snijplank (of het aanrecht), rol de deegballetjes tot dunne pannenkoekjes. Doe wat mengsel in het midden en vouw het deeg dicht. Druk de zijkanten dicht met een vork en strooi wat paprikapoeder over het pakketje. 

 

Als alle empanadas gevouwen zijn bak je ze 20 minuten op 200 graden. 

0 Berichten

#5 Pelau uit Trinidad & Tobago

Dit recept is mijn persoonlijke favoriet tot nu toe! Het was even wat werk, vooral omdat er tussendoor allerlei dingen gebeurde die niets met het koken te maken hadden. 

 

Gijs vond het geloof ik iets minder, maar ik vond het een dikke 8 waard!

Groene Caribische Marinade:

- 2 stengels selderij

- 5 tenen knoflook

- bos peterselie 

- 4 stengels bosui 

- 2 bolletjes piment 

 

Snijd de selderij in stukken, de bosui in reepjes, pers de knoflook en snijd de blaadjes van de peterselie. Gooi dit samen met geperste piment balletjes en een kwart kopje met water in de keukenmachine tot het een groene pap is geworden. 

 

Laat de (plantaardige) kipstukjes minimaal 2 uur marineren in de marinade. 

Ingrediënten Pelau:

- 2 uien gesneden 

- 1 grote wortel in schijfjes 

- 1 paprika 

- 2 tomaten 

- 5 eetlepels bastaardsuiker

- scheutje olie 

- 2 kopjes pandanrijst 

- kokosmelk  

 

 

Bereiding: 

 

Smelt de suiker langzaam in een scheutje (zonnebloem)olie. Roer niet te veel. Als de suiker gesmolten is bak je de kip hier in. Bewaar de overgebleven marinade. Na een minuut of 5 (in ieder geval bij de plantaardige variant) gooi je de groenten erbij. Kook ondertussen de rijst in een laagje water. Laat de pelau 10 minuten garen met de deksel op de pan. Gooi vervolgens de overgebleven marinade en de erwten bij de pelau en laat dit nog een minuut of 5 sudderen. 

 

Als de rijst gekookt is gooi je de kokosmelk erbij. Niet te veel, maar laat het intrekken met de deksel op de pan. Dit duurt ongeveer vijf minuten. Ik had nog magere kokosmelk staan, maar dit vind ik geen aanrader. De volgende keer zou ik gewoon lekker vette kokosmelk gebruiken. 

 

Je kunt de rijst bij de pelau gooien, maar dit heb ik niet gedaan. Ik vind het prettiger eten om het apart op te scheppen. 

 

 

0 Berichten

#6 Laplap uit Vanuatu

Nomnomnom, dit was ook weer een goed recept. Ik miste er nog wel iets in, waarvan ik nog steeds niet kan vertellen wat het was. Mocht ik er nog opkomen, dan zal ik het recept wel updaten. 

 

Let op, het gerecht moet 2 uur en drie kwartier in de oven! 

 

Ingrediënten Marinade

- 3 eetlepels sojasaus

- 3 eetlepels suiker

- 2 tenen knoflook

- een beetje zout

 

 

Ingrediënten Laplap

- 1 grote casave

- 1 middel zoete aardappel

- 1 bakbanaan

- 1 tomaat

- 1 blik kokosmelk 

- 1 kleine zak baby spinazie

- 2 sjalotjes

- plantaardige kipstukjes (of echte kip)

 

Maak de marinade de dag voordat je de Laplap zelf gaat maken en doe de kipstukjes hier in. Laat dit een nacht in de koelkast intrekken. 

 

Verwarm de oven voor op 240 graden. 

 

Rasp de cassave. Rasp de zoete aardappel. Zorg dat de zoete aardappel ongeveer 1 kwart is van de hoeveelheid cassave. Meng voorzichtig de kokosmelk met de geraspte cassave en aardappel. Zorg dat het kneedbaar wordt, maar niet te kledderig. 

 

Leg een vel aluminiumfolie (of wat traditioneler, bananenblad) op een ovenrooster. Pak de cassave+aardappel kledder en verdeel de helft over het folie als een plakkaat. Leg hier de gewassen spinazie op. Leg de gesneden tomaat, snippers sjalot en plakjes bakbanaan op. Vervolgens leg je hier de gemarineerde stukjes op. Dek dit weer af met de andere helft van het mengsel. 

 

Vouw hierover nog een vel aluminium folie en vouw de randen dicht. Laat de Laplap 2 en een half tot 3 uur in de oven op  graden. De duur van het garen is afhankelijk van de dikte van de Laplap. Ik had niets om dit mee te vergelijken dus ik heb gekozen om in het midden te gaan zitten. Volgens mij was dit ook precies goed. 

 

 

0 Berichten

#7 Turkse Bonen

Toen Gijs voor de Wereldreisrecepten het land Turkije 'trok' was ik een beetje door het dolle. In plaats van één of twee recepten, sloeg ik door. Ik had op de planning vijf recepten staan, maar uiteindelijk is er één afgevallen omdat ik de walnoten had opgegeten en geen ongezouten pistachenoten kon vinden (te lui om echt te zoeken). 

 

Het eerste recept is lekker simpel, Turkse bonen in tomatensaus. Ik moet zeggen dat ik dit bijgerecht wel erg lekker vond en zoals gezegd, het kost weinig moeite om te maken, maar duurt wel even. 

 

Gijs score: 7

 

 

 

Ingrediënten: 

 

- Olijfolie 

- Grote ui, gesnipperd 

- 500 gram verse sperziebonen 

- Blik tomatenblokjes 400 gram 

- Klein blikje tomatenpuree

- 2 tenen knoflook, geperst

- 1 theelepel suiker

- Kopje heet water 

- Zout & Peper

Doe de olie in een pan en verwarm deze. Bak de uien tot ze licht bruin zijn. Doe de bonen erbij en roer deze tot ze van kleur veranderen. Dit gebeurt na ongeveer 8 tot 10 minuten. 

 

Doe de knoflook, suiker, tomatenblokjes en tomatenpuree erbij. 

 

Laat dit tien minuten pruttelen. 

 

Voeg het water en een beetje zout en peper toe. Dek de pan af en laat het op een laag pitje koken. Let op, dit duurt ongeveer drie kwartier! Roer om de tien minuten even in de pan. 

 

TADAAAAAAAAAA! Je hebt Turkse bonen! 


0 Berichten

#7 Turkse Aardappels

Nog een Turks bijgerecht, maar van deze ben ik echt een beetje fan geworden. Ik heb me voorgenomen om dit gerechtje in te voeren bij mijn 'standaard' recepten voor doordeweekse dagen. 

 

Gijs score: 8! 

 

Ingrediënten: 

- 1 uit, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden

- Zout en peper

- 750 gram, kruimige aardappels in blokjes gesneden 

- 6 eetlepels olijfolie 

- 2 eetlepels tomatenpuree 

- 2 eetlepels verse peterselie, gehakt

- 2 theelepels gedroogde en gemalen chilipepers

- eetlepel citroensap

 

Kook de aardappels ongeveer 10 minuten voor en laat goed uitlekken. Bak ondertussen de ui met zout en peper in de helft van de olijfolie op een laag vuurtje. Na ongeveer tien minuten moeten deze glazig zijn. Doe de aardappels erbij en voeg wat meer olie toe. Na 15 minuten zijn de aardappels zacht en krokant. Voeg de tomaten puree toe en ontzuur deze in 3 minuten. Doe voor het serveren de peterselie en citroen sap erdoor heen. 

 

0 Berichten

#7 Lahmacun, Turkse Pizza

Dit recept is zo veel makkelijker dan ik had verwacht!! Geniaal! Okay, ik moet de volgende keer even wat beter mijn best doen met de deegroller, maar ik vond mijn Turkse Pizza of Lahmacun echt goed gelukt. Ook dit ga ik zeker vaker maken! 

 

Gijs Score: Een 8. Het had een 9 kunnen zijn, als het deeg wat dunner was uitgerold.

 

Deeg: 

- 500 gram bloem

- 2 theelepels zout 

- 300 ml warm water

 

 

Ingrediënten voor het gehakt: 

- 100 gram vega gehakt

- 1 tomaat

- 1 ui

- paar takjes peterselie

- 2 paprika's (ik had gele paprika's)

- 1 eetlepel tomatenpurree

- 2 eetlepels zonnebloem olie

- 110 ml water

- 2 theelepels zout 

- 2 theelepels rode peper

 

Bereiding: 

Doe de gesneden ui, tomaat, paprika en peterselie ik de blender en hak het fijn. Doe het bij het gehakt. Doe ook de tomatenpuree en olie hierbij. Zout en peper erbij. Giet ook het water in de kom en meng het. 

 

En nu het deeg. Doe de meel, het water en zout in een kom en kneed dit tot een bal. Doe een doek over de kom en laat het deeg een half uur rijzen. 

 

Maak kleine bolletjes van het deeg. Rol deze uit tot een platte pizza. smeer wat van het gehaktmengel uit over het deeg. Als je een gril of pizzaoven hebt kun je de Lahmacun hier in vijf minuten gaar hebben. Ik heb het met de oven gedaan. Op 220 graden duurde het ongeveer 8 tot 10 minuten voor de pizza klaar was. 

 

Serveer de pizza met alles wat je lekker vind, bijvoorbeeld sambal, knoflooksaus, tomaat, komkommer, sla, pepers en ga zo maar door. Nomnomnom. 

0 Berichten

#7 Linzensoep met Paprikaolie

Jaja, we zijn behoorlijk lang blijven hangen in Turkije. Deze keer... Linzensoep met paprikaolie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten soep: 

- 1 kop rode linzen

- 2 eetlepels olijfolie

- 1 grote ui, gesneden

- 1 wortel, in blokjes

- 1 eetlepel tomatenpuree 

- 2 theelepels kumin 

- 1 theelepel paprikapoeder

- 1/4 theelepel chilivlokken

- 8 kopjes water 

- snufje zout 

 

Ingrediënten paprikaolie: 

- 3 eetlepels olijfolie 

- 1 1/2 theelepels paprikapoeder 

- 1/4 theelepel chilipoeder

 

Was de linzen en zet ze aan de kant. Doe de olijfolie in een grote pan en bak de  ui. Doe vervolgens de wortels erbij en bak 3 minuten. 

Voeg de tomatenpuree toe en roer het een minuutje door de ui en wortel. Doe ook de kruiden erbij en meng het goed in een paar seconden. Vervolgens doe je het water in de pan, met de linzen  en zout. Doe een deksel op de pan en breng het aan de kook. 

Meng ondertussen de ingrediënten voor de paprikaolie en doe het kort in een pannetje op laag vuur. 

Nadat de linzen na ongeveer 20 minuten zacht zijn en uit elkaar vallen. Gooi dit in de blender en maak het zacht. 

Doe voor het serveren wat paprika olie in de soep. 

 

Gijs score: Een 8. En eigenlijk hou ik niet zo van soep. 

 

 

0 Berichten

#9 Plov uit Kirgizië

Ik heb vals gespeeld. De curry die voor land nummer 8, Micronesië, heb gemaakt, was echt niet lekker. Het was smakeloos en ik kreeg het bijna niet weg. Ik ben door mijn teleurstelling ook nog eens vergeten om een foto te maken. Nummer 8 staat daarom op de lijst voor een herkansing. 

 

Ik had alles al in huis voor de nummer 9, Kirgizië. Ik heb gekozen voor 'Plov' een variant van Pilav.  Helaas was ook dit een tegenvaller en scoorde niet meer dan een 5.5 op de schaal van Gijs. Ik denk dat dit door het vervangen van de lam door plantaardige kip kwam... Maar het staat niet snel nog eens op onze tafel. 

 

Ingrediënten: 

- Zonnebloem olie

- 200 gram kipstukjes

- 1 grote ui

- 1 grote wortel, geschaafd

- 2 kopjes rijst

- 1 eetlepel tomatenpuree

- 3 kopjes heet water

 

Bereiding: 

Bak de (nep) kip in de olie, in ongeveer vijf minuten gaar. Doe de uien erbij en bak deze zachtjes mee tot dat zij glazig zijn. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed. 

 

Doe ook de geschaafde wortel hierbij. Dek de pan af en bak het vijf minuten op laag vuur. 

 

Voeg de rijs toe, roer het een minuutje op hoog vuur en doe de kopjes water erbij. Roer het goed door elkaar en dek het weer af. Na ongeveer een half uurtje is de boel gaar. 

0 Berichten

#10 Paprikash uit Slowakije

Land nummer 10 al weer! Slowakije is dit keer aan de beurt, het eerste land waar ik ook daadwerkelijk geweest ben. Ik heb gekozen voor het gerecht Paprikash. Het is simpel en ik vond het echt superlekker. Ik heb het zelfs al meerdere keren gemaakt. 

Gijs score: 8.5!

 

Ingrediënten: 

-500 gram plantaardige kipstukjes

- 1 grote uit, dun gesneden

- 125 milliliter sojamelk 

- 2 kopjes rijst 

- blikje doperwten

- 2 eetlepels paprikapoeder

Bak de ui bruin. Doe de kipstukjes en paprikapoeder erbij en bak vijf minuten. Doe de sojamelk erbij en laat het indikken. Verwarm ondertussen de doperwten en kook de rijs. Een kwartiertje later kan je de Paprikash op tafel zetten. Nomnomnom...

0 Berichten

#11 Matoke uit Uganda

We zijn weer eens in Afrika! Dit keer landen we in Uganda, ook zo een land waar ik echt niet van weet wat ik moet verwachten. Ik heb het eerste het beste recept gepakt dat ik kon vinden. Dit was een toevalstreffer, het was heerlijk! De Gijs score: Een 8.7!

 

 

 

 

 

Ingrediënten: 

- 8 plantains

- 1 ui, gesnipperd 

- 2 tomaten, in blokjes 

- 1 paprika (volgens het oorspronkelijke recept een groene, maar ik heb een rode genomen, die vind ik veel lekkerder) in blokjes 

- 4 knoflooktenen 

- 1 limoen

- 1 chili peper 

- cayenne peper 

- 1 kopje bouillon (groente)

- Vlees... ik heb een pakje (250 gr) plantaardige kipstukjes genomen, maar het originele recept is met rund. 

Pel de plantains  en snij deze in blokjes. Besprenkel ze met limoen sap en laat dit intrekken. 

 

Verhit zonnebloemolie in een pan. Fruit de ui. Voeg de tomaten, de paprika, chilipeper en de knoflook toe. Doe er twee theelepels cayennepeper toe, eventueel meer naar smaak. 

 

Doe als laatste het kopje bouillon en de kipstukjes in de pan en laat het mengsel garen. Blijf regelmatig roeren. 

 

Zet het vuur later en voeg de plantains toe. Dek de pan af en laat sudderen tot de plantains zacht zijn (ongeveer een kwartier tot twintig minuten). 

 

 

Mede mogelijk gemaakt/geïnspireerd op een recept van GeniusKitchen.com
Mede mogelijk gemaakt/geïnspireerd op een recept van GeniusKitchen.com
0 Berichten

#12 Vietnam Fail

Pfff ik had zo een zin om de recepten die ik uit heb gekozen voor Vietnam uit te proberen. Maar ze zijn gewoon (keihard) mislukt. Als eerste ging ik aan de slag met de loempia's, met doorzichtige rijstvelletjes. Ik zou zweren dat ik een salade in een stuk plastic zat te eten. Ik heb zelfs op de verpakking gecheckt of ik niet een verpakking had meegenomen. 

 

Ik had gelukkig nog een back-up recept. De Vietnamese Pho (soep). Ik ben twee en een half uur bezig geweest. Het smaakte naar water. Ik ben serieus twee en een half uur bezig geweest om water klaar te maken. TWEE EN EEN HALF UUR VOOR GEKOOKT WATER!!!!

 

Ik was/ben woest en ik weet niet of ik Vietnam op de lijst plaats voor een herkansing. Mocht ik er ooit terecht komen, neem ik zeker zakjes instant noedels mee!

0 Berichten

#13. Koshari uit Egypte

Na het Vietnamese fiasco was ik even klaar met het uitproberen van nieuwe recepten. Toch gaan we vol frisse moed weer verder met onze nummer 13: Egypte. Ik heb eerst van alles over Mezze uitgezocht, omdat dit me wel erg lekker lijkt. Maar ik zag gelijk al op tegen de hoeveelheid werk die hier weer bij komt kijken. Duizend kleine hapjes... 

 

Uiteindelijk heb ik deze plannen weer geschrapt en heb ik een ander gerecht uitgezocht, Koshari. Een combinatie van rijst, pasta en linzen, met een pittige tomatensaus. 

 

De Gijs score: 8.5

 

 

Ingrediënten: 

 

Voor de saus

1 grote ui

2 geperste knoflooktenen

1 blik tomatenpuree

2 theelepels paprikapoeder

1/4 theelepel kaneel 

1/4 theelepel nootmuskaat 

1/4 theelepel komijnzaad 

1/4 theelepel kardemom

1/4 theelepel chilivlokken

Zout en peper

 

Voor de Koshari: 

1 kop rijs (naar keuze)

1 kop bruine linzen 

1 kop macaroni 

2 koppen groentebouillon

2 grof gehakte knoflooktenen 

2 laurierblaadjes

Zout

Spoel de linzen af en kook 20 minuten in water met de laurierbladeren en grove stukken knoflook. Snijd de grote uit in snippers en bak een minuut of 7 in een grote koekenpan. Doe de knoflook hierbij en bak tot de ui bruin wordt. Doe vervolgens de tomatenpuree en kruiden hier bij en laat 20 minuten op een laag vuur pruttelen. 

 

Doe de rijst met twee kopjes bouillon in een pan en kook dit in ongeveer 15 minuten gaar. Kook de macaroni volgens de verpakking. 

 

Als de linzen 20 minuten gekookt hebben haal je de knoflook en laurierbladeren ertussenuit. Meng dit met de macaroni en rijst. Vervolgens schep je de saus over het mengsel. Je hebt niet veel saus nodig!  Serveer eventueel met wat gebakken uitjes :) 

0 Berichten

#14 Mansaf uit Jordanië

De vorige keer dat ik dit recept heb gemaakt, vonden Gijs en ik het beide erg saai. Omdat het gerecht op zich me wel aanspreekt heb ik het nog een poging gegeven, maar opnieuw vond ik het weinig smaak hebben. De kruidige rijst vond ik overigens wel lekker. Ik heb het recept van de site Barbara's Kookdagboek gebruikt, maar zoals altijd heb ik wat moeite met het volgen van het recept. Zo heb ik de aubergine niet gebruikt (ik had ze wel gekocht, maarrrrr ik heb ze laten verpieteren) en de yoghurt saus heb ik weg gelaten omdat ik nog geen fan ben van de veganistische yoghurtjes die ik geproefd heb. 

0 Berichten

#15 Tamales Taart uit El Salvador

Ik heb het recept voor deze tamales pie al eens eerder gemaakt, maar ik heb geen idee wat er met de foto's is gebeurt. Dus dan zit er niets anders op om het nog een keer te maken. 

 

Ik heb het recept van King Arthur Flour, maar ik heb wat aanpassingen gedaan om het vegan te maken. Ik heb de kip vervangen door plantaardige stukjes van Vivera en de melk door rijstroom van Alpro. 

 

Al met al gaf Gijs het een 8! 


0 Berichten